Beurzen op verlies, maar Twitter schiet omhoog na overnamegerucht

Twitter heeft opnieuw een kwartaal achter de rug met teleurstellende financiële resultaten. De problemen van het bedrijf zijn terug te voeren op een ding: er komen geen nieuwe gebruikers bij. In de eerste drie maanden van dit jaar wist Twitter 595 miljoen dollar aan inkomsten binnen te halen, maakte het bedrijf dinsdag bekend na het sluiten van de beurs in New York. Dat is fors lager dan de verwachting van analisten, die in doorsnee hadden gerekend op een omzet van bijna 608 miljoen dollar. Het aandeel van de internetfirma kelderde nabeurs met meer dan 11 procent. Volgens Twitter gaven adverteerders minder uit dan verwacht in het eerste kwartaal. De advertentie-inkomsten kwamen uit op 531 miljoen dollar, 37 procent meer dan een jaar eerder. Trage gebruikersgroei Pijnpunt blijft de trage aanwas van gebruikers. Het aantal twitteraars dat maandelijks van de dienst gebruikmaakt blijft al ruim een jaar steken op net iets meer dan 300 miljoen. [google-drive number='1'] Die trend is zorgwekkend. Twitter verdient net als Facebook zijn geld met het tonen van advertenties. Maar om succesvol te zijn met zo’n advertentiemodel is schaal van cruciaal belang: er moeten genoeg leden zijn om reclame aan te tonen, anders zoeken adverteerders een ander platform. Effectievere advertenties De stagnerende gebruikersgroei heeft vooralsnog geen invloed op de inkomsten. Die stijgen door, omdat Twitter meer weet te verdienen aan bestaande gebruikers. In thuisland Amerika kwam de gemiddelde opbrengst per gebruiker in het vierde kwartaal uit op 6,00 dollar, flink meer dan de 4,45 dollar in het kwartaal ervoor. Drijvende kracht achter die toename is de gestegen effectiviteit van advertenties, iets dat Twitter uitdrukt in de zogenoemde ‘ad engagement’. Dat is het percentage gebruikers dat een advertentie bekijkt, erop klikt of retweet. De ‘ad engagement’ nam met 208 procent toe vergeleken met een jaar eerder. Met name gesponsorde video’s die automatisch afspelen blijken goed te werken; die leveren volgens Twitter nu een wezenlijke bijdrage aan de advertentietak, ondanks dat ze pas in juli vorig jaar zijn uitgerold naar adverteerders. Meer gebruikers noodzakelijk Wil Twitter op de lange termijn succesvol zijn, dan zal het bedrijf toch echt meer gebruikers moeten trekken. Qua grootte is Twitter in de afgelopen jaren voorbijgestreefd door onder meer Instagram, Pinterest en Snapchat. En grote broer Facebook is helemaal buiten bereik, met 1,6 miljard actieve gebruikers. Adverteerders kunnen hun dollars of euro's maar een keer uitgeven. De kans is groter dat ze dat doen bij Facebook, dat over uitgekiende mogelijkheden beschikt om gericht te adverteren, dan dat ze kiezen voor het vierde of vijfde sociale netwerk ter wereld.

Foto ANP

De Europese aandelenbeurzen lieten maandag verliezen zien. Beleggers waren bezorgd na tegenvallend nieuws over de Chinese industrie, waardoor de grondstoffenprijzen weer onder druk kwamen te staan. Ook op Wall Street waren kort na opening rode cijfers op de koersenborden te zien.

Twitter schoot tegen de stroom in 5 procent omhoog nadat de vermeende koopinteresse van investeerder Marc Andreesen en investeringsmaatschappij Silver Lake werd gemeld door ‘The Information’, een website die nieuws rond techbedrijven meldt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,8 procent lager op 427,68 punten. De MidKap ging 0,1 procent omlaag tot 662,27 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen toonden verliezen tot 1,2 procent.

Tegenvallende cijfers uit China

Volgens cijfers van de Chinese overheid is de bedrijvigheid in de industrie in januari voor de zesde maand op rij afgenomen. Dat wakkerde de zorgen over de afkoelende economie van China opnieuw aan. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,2 procent tot 32,54 dollar en Brent verloor 2,5 procent tot 35,11 dollar per vat. Dat zette de oliefondsen onder druk. In de AEX leverde Shell 1,6 procent in en BP ging in Londen 3,8 procent omlaag. Total moest 2,5 procent terug in Parijs.

De grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak was kunstmestbedrijf OCI (min 4,5 procent). Bij de sterkste stijgers in de AEX stonden kabelaar Altice (plus 3,6 procent) en informatiebedrijf Wolters Kluwer (plus 0,6 procent).

Air France-KLM en Ryanair doen het wel goed

MidKapper Air France-KLM dikte 3,5 procent aan. Volgens de Franse zakenkrant La Tribune heeft de luchtvaartgroep het afgelopen jaar afgesloten met een operationele winst van meer dan 700 miljoen euro. Dit jaar wordt gerekend op een verdere winstgroei dankzij de fors lagere brandstofrekening, aldus het dagblad.

De Ierse branchegenoot Ryanair werd 5 procent meer waard na publicatie van de kwartaalcijfers. De prijsvechter heeft de winst afgelopen kwartaal ruimschoots verdubbeld, ondanks druk op de ticketprijzen als gevolg van de aanslagen in Parijs op 13 november.

In Helsinki kelderde de producent van netwerkapparatuur Nokia 10,7 procent. Beleggers reageerden teleurgesteld op de voorwaarden van een patentschikking met Samsung. In Parijs zakte Alcatel-Lucent, dat wordt overgenomen door Nokia, bijna 12 procent in beurswaarde.

De euro was 1,0884 dollar waard, tegen 1,0831 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl

Meer